crossorigin="anonymous">Cordova Science Book Class 6 Solutions Chapter 1 - Questions House

Cordova Science Book Class 6 Solutions Chapter 1

Class 6 solutions chapter 1

Today, I am sharing Section B of cordova science book class 6 solutions chapter 1. For SECTION A solutions, read also:  Class 6 science chapter 1

For weight loss tips read: aerobic exercise at home for weight loss

SECTION B

C. Short Answer Questions

1. What is apiculture?

Answer: Rearing (keeping) of honeybees on a large scale is called apiculture.

2. What are decomposers? Give two examples of decomposers.

Answer: Animals that consume the dead organisms are called decomposers. Two examples are:

a) Bacteria

b) Fungi

3. How are scavengers and decomposers useful to us?

Scavengers eat flesh of dead organisms and break them into smaller pieces. They start the decomposition process. For example insects, birds. Decomposers decompose smaller particles that are left by scavengers. They end the process . For example: bacteria, fungi

Scavengers and decomposers are useful to us as they consume the flesh of dead organisms and makes the environment clean.

4. How do parasites living inside the host’s body get their food?

Answer: Animals that live inside or outside the body of other living organism (hosts) are called parasites. Examples of endoparasites are ringworm, tapeworm etc. They absorb the food digested by the host. This is how they live inside the body of the host.

5. Define carnivores.

Answer: Animals that eat flesh of other animals are called carnivore animals. For example: lion, tiger

6. Honeybees work hard to collect nectar from flowers.

(a) Why do honeybees collect nectar?

Answer: Honeybees collect nectar to convert it into honey (used as food) and store it into their hives.

(b) What value do you learn from honeybees?

Answer: Values we learn from honeybees are –

a) Teamwork

b) Hardwork

D. Long Answer Questions

1. How will you sprout seeds?

Answer: Take some seeds and wash them. Put them into a bowl. Cover the seeds with a wet cloth and leave it for a day. The next day, the seeds would be sprouted.

2. Distinguish between (a) herbivores and carnivores (b) scavengers and decomposers

class 6 solutions chapter 1

class 6 solutions chapter 1

3. What is a food chain?

Answer: Series of organisms linked together by the process of eating and being eaten for food. Therefore, feeding relationship among organisms is called food chain.

For example:

Grass -Deer – Tiger

Ultimate source of energy on earth is sun. Plants (grass) utilise that energy to make food. Animals depend on plants for food (deer) and these animals are eaten by other animals as food (tiger).

E. HOTS (Higher order thinking skills) Questions

1. Radhika loves to eat chicken biryani at her favourite restaurant but she could not resist eating special paneer stuffed chhole bhature from the same restaurant. What type of food habit does Radhika have?

Answer: As Radhika can eat both chicken biryani (carnivores) and paneer stuffed chhole bhature (herbivores). Therefore, she is omnivore

2. Deer are herbivores but bears are omnivores. Why?

Deer is a herbivore becuse they eat plant products. Bear is aN omnivore because they eat both plant and animal products.

3. Can a food chain start from deer. Why?

Answer: Food chain cannot starts with deer because it only starts with organisms that can make food on their own such as autotrophs or producers. Deer is a heterotroph as they depend on autotrophs for their food.

4. Your food makes food in the kitchen . Is she a producer? Why/ Why not?

Answer: No, she is not a producer because she is only preparing food and to prepare food she require plant (vegetables, fruits)  and animal products (milk) to make food.

F. Application based questions

1. Look at the delicious pizza shown in figure and identify the sources from which its ingredients are obtained.

a) Paneer: animal source

b) Cheese: animal source

c) Tomato: plant source

d) Mushroom: plant source

e) Maida: plant source

2. Make a food chain in (a) a pond (b) a desert

class 6 solutions chapter 1

Crossword puzzle

Solve the following crossword puzzle:

Across

1. animals that eat both plants and flesh of other animals

2. animals that live on or inside the body of other animals

3. a series of organisms linked together by the process of eating and being eaten for food.

4. a tasty and nutritious food item obtained from beehives

Down

5. the materials needed to prepare food items

6. rearing of honeybees on a large scale is called

7. the parts of a plant which can be eaten are called ___ parts

class 6 solutions chapter 1

class 6 solutions chapter 1

 

DOWNLOAD PDF

 

Hope you like the answers of Class 6 Solutions Chapter 1. Share your views in comment box and for Section A answers read Class 6 science chapter 1. To download the Cordova Science Book Class 6 Solutions Chapter 1, click on Download button above.

SUGGESTION FOR YOU: Do worksheet of this chapter and also read Section A question answers. Link is given in read also colum below. It helps to strengthen your knowledge. Thanks and All the best!

Read also:

Leave a Comment

Share via
Copy link